ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΓΑΛΜΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ!

   
Το άγαλμα του Πυροδήμα σε άριστη κατάσταση λίγο μετά την ανέλκυσή του από την λάσπη. 
  Όπως  έγινε γνωστό,  κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο,  λουόμενοι ανακάλυψαν σε μικρό βάθος,  θαμμένο στη λάσπη, αρχαίο  Ελληνικό άγαλμα, το οποίο   ανήκει σε  Ολυμπιονίκη,  όπως άφησαν να διαρρεύσει  πηγές του υπουργείου πολιτισμού. Πρόκειται για τον πολυνίκη   Πυροδήμα, που  μεγαλούργησε κατά τον  «Χρυσού Αιώνα»   του Περικλή.

     Ήταν  όμως, όπως αναφέρουν οι πηγές, η κύρια αιτία για την ήττα των Αθηναίων  στον τριακονταετή πόλεμο με τους Σπαρτιάτες. Καθώς επέστρεφε   ολυμπιονίκης σε  τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες ,   γκρέμισαν  για χάρη του τα τείχη των Αθηνών, με αποτέλεσμα η πόλη να μείνει ανυπεράσπιστη,  όταν άρχισε ο πόλεμος.  Εν τω μεταξύ ο Πυροδήμας,  μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ανέλαβε να γυμνάζει τους αθλητές άλλης κραταιής  πόλης της Αρχαιότητας πολύ μακριά από την Αθήνα.  Έτσι οι Αθηναίοι την πάτησαν διπλά.  Δεν είχαν  ούτε τείχη , ούτε  τον Ολυμπιονίκη , που υποτίθεται θα υπερασπίζονταν την πόλη.
   
    Γι’ αυτό εικάζεται ότι οι Αθηναίοι   πέταξαν τον ανδριάντα  του Πυροδήμα στη θάλασσα και απαγόρεψαν στο Θουκυδίδη  να γράψει το παραμικρό στην ιστορία του. Διέδιδαν μάλιστα ότι ο Πυροδήμας  έπινε  μείγμα κρασιού και στρυxvivns, ενός δηλητηρίου που σε μικρές δόσεις λειτουργεί σαν διεγερτικό,  έτρωγε κοκόρια  που επιβίωναν από τις κοκορομαχίες,  ιδανική  τροφή για έναν αθλητή πριν από τον αγώνα, επειδή του ανέβαζε την τεστοστερόνη, προτιμούσε ποικιλία μανιταριών και ξηρά σύκα για αυξημένη ποσότητα σακχάρου, κρέας ταύρου και χοίρου για να πάρει  πρωτεΐνες.
 Το άγαλμα το βρήκε το 393 μ.Χ. ο Θεοδόσιος ο Μέγας, έμαθε για την ιστορία του  και αφού το ξαναπέταξε ( όπως ήταν φυσικό) στη θάλασσα,  κατάργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες. 

    Έχοντας υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία τα κυβερνητικά στελέχη, δια του φιλικού τους τύπου άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από τους Ολυμπιονίκες, που ενώ κωλοβαράνε καθημερινά,  έρχονται μια φορά στα τέσσερα χρόνια και γίνονται αντικείμενα λατρείας, ενώ, ως γνωστόν, οι ίδιοι δουλεύουν σκληρά τέσσερα ολόκληρα χρόνια   και ένα μόνο μήνα, όταν γίνονται οι εκλογές, ξεκουράζονται  στα σπίτια τους περιμένοντας μάταια  ο λαός να αναγνωρίσει τους κόπους τους.

(τα παραπάνω αποτελούν μυθοπλασίες του γράφοντα σαν μικρό δείγμα "κρύου χιούμορ" στο οποίο ειδικεύεται.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ